1/11/15

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό στο μακρύ ταξίδι τους, αναζητώντας ένα άλλο τόπο για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή. Αφού γλύτωσαν από το θάνατο στις χώρες προέλευσης και τον πνιγμό στη διαδρομή, βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες. Αυτά τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις που οργανώνουν οι ιμπεριαλιστές προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας και να ξεπεράσουν την κρίση του καπιταλισμού. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. παρεμβαίνουν προκαλώντας πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, καλλιεργώντας τον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία.

Οι 28 πρωθυπουργοί των χωρών ΕΕ στη σύνοδο Κορυφής που έγινε στις 23/9/2015 και οι δύο επόμενες σύνοδοι στις 15/10 των αρχηγών κρατών της ΕΕ και της μίνι συνόδου στις 25/10  αποφάσισαν μέτρα που θα προσθέσουν ακόμα περισσότερους νεκρούς στα σύνορα, αύξηση των κινδύνων και της ταλαιπωρίας των προσφύγων καθώς και ένταση της εκμετάλλευσης τους από τους διακινητές, τους επιτήδειους και όσους κερδοσκοπούν πάνω στο δράμα τους. Μέτρα ενίσχυσης της «φύλαξης» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με τη συνεργασία της Frontex και της Europol, μέτρα καταγραφής, επιλογής, κατανομής και επαναπροώθησης προσφύγων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η έλλειψη από μεριάς του κράτους επαρκών μέτρων στήριξης για στέγαση, περίθαλψη, σίτιση, μετακίνηση  είναι τραγική. 
Η κυβέρνηση αναμένει κονδύλια από την Ε.Ε. τα οποία όμως θα κατευθύνονται κυρίως σε ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και των μηχανισμών καταγραφής σε κέντρα επιλογής προσφύγων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για αξιοποίηση της εκκλησίας, του στρατού και ΜΚΟ για τη σίτιση και φιλοξενία των προσφύγων. Περιφερειακά Συμβούλια και δήμοι δεν παίρνουν επαρκή μέτρα για εύρεση και αξιοποίηση κτιρίων και χώρων για ανοικτή φιλοξενία των προσφύγων, στο όνομα της μη κυβερνητικής συνδρομής.
Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα και να τοποθετηθεί η δημ. αρχή για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για να βοηθήσει.